succesvol ondernemen is de ultieme vorm van vrijheid. dacht je

Daar zit je dan. Je zaak loopt lekker, maar jij even niet.


Je begon ooit met ondernemen zodat je zelf kon bepalen wat je wilde doen.


Maar nu kom je er achter dat je eigenlijk gewoon een baan hebt, die je niet kan opzeggen.


Je partner ziet je hard werken, maar voelt dat je aan het wegglippen bent. Zowel in je gezondheid als jullie relatie.


Je bent altijd met je werk bezig, durft de telefoon bijna niet meer op te pakken en voelt je geleefd.


Hoe leuk je je werk ook vindt, je mist tijd om van het leven te genieten.

Stap uit de ondernemersparadox

Met meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer, coach en vader laat ik succesvolle ondernemers zoals jij ontdekken wat het geheim van levenslang succes is: bereiken wat niet te koop is.


Met behulp van meditatie, zelfonderzoek én een beetje lef, help ik je verborgen aannames te doorbreken en eindelijk te ontsnappen uit die eeuwige ondernemersparadox. 


Je hoeft niet hard te werken om succesvol en vrij te zijn.

Zoals je iets doet, zo doe je alles


Zo’n 25 jaar geleden woonde ik met mijn gezin lekker landelijk in een boerderijtje. Met paarden aan huis, twee dikke auto’s en een motor voor de deur. Ik had een topbaan in de financiële sector. Niks meer te wensen zou je denken. 


Maar er knaagde iets. Is dit dan het leven? Het leek allemaal geweldig, maar diep van binnen voelde ik me ongelukkig. En tegelijk vroeg ik me af of ik niet gewoon moest stoppen met zeuren. 


De twijfel sloeg toe, lag dit aan mij? Ik had het toch hartstikke goed.

“IK HAD HET GEVOEL DAT NIEMAND SNAPTE WAAR IK MEE ZAT, ZELFS IK NIET”

Ik had het idee dat ik iets heel belangrijks miste en dat er veel meer in me zat. Maar ik had óók het gevoel dat niemand snapte waar ik mee zat, zelfs ik zelf niet. Dus ging ik maar stug door met wat ik altijd al deed.


Totdat iemand mij de vraag stelde: “Wat gebeurt er als je niet doet waarvan je denkt dat het moet?” Ik kwam er met een grote schok achter dat ik vooral aan het voldoen was aan de verwachtingen van anderen. Maar bestonden die verwachtingen eigenlijk wel?


Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, dan blijf je steeds dezelfde resultaten krijgen. Die snapte ik wel. Maar als ik het anders wilde doen, waar moest ik dan beginnen?Alles leek geweldig

Tot op een dag mijn 9-jarige bonusdochter mijn kantoor binnenliep. Haar ogen waren getest en ze moest een brilletje. Ze vond het bijzonder en spannend en wilde mij graag mee om haar eerste bril uit te zoeken.

 

Ik legde uit dat ik niet mee kon omdat ik natuurlijk het geld moest verdienen, zodat ze een hele mooie bril kon kopen. 

 

Wat ze toen zei brak mijn hart: “Maar dan koop ik toch een tweedehands…”

 

Ik klapte mijn laptop dicht en reed met m’n dochter naar de opticien om de allermooiste bril uit te zoeken.

 

Het knaagde aan me. Waar was ik in hemelsnaam mee bezig? Wat is er nou eigenlijk écht belangrijk voor me?

 

Midden in de nacht belde ik mijn compagnon: “Ik stop, ik heb er geen zin meer in”. In paniek stond hij de volgende dag voor m’n deur. Ik legde uit dat ik me gevangen voelde. Ik had een baan bij een bedrijf waar ik niet weg kon, omdat het mijn eigen bedrijf was.

onbetaalbaar

Ik droeg mijn bedrijf over en begon weer from scratch. Nu op een hele andere manier. Ik ging les geven in de sjamanistische levensstijl, gaf opleidingen en organiseerde reizen naar Peru voor ondernemers. Samen met de sjamanen stapten ze tijdens zo’n reis in een wereld zonder hectiek en met volop rust. Het vuur ontbrandde weer in hen.


Die rust en eenvoud die ik daar ontdekte bracht ik terug in mijn eigen bedrijf en in mijn leven. En dat doe ik nog steeds. Ik stel mezelf telkens de vraag “wat wil ik?”


Wil ik iets niet meer, dan stop ik er rigoureus mee. Mijn tijd is te kostbaar. Sterker nog, het is onbetaalbaar. En die van jou ook.


Zo’n verandering maken, is helemaal niet moeilijk. Als ik het kan, kan jij het ook.

HEB JIJ HET JEZELF OOK TE LASTIG GEMAAKT?

Het kan allemaal echt een stuk makkelijker. Ik help je om die verandering te maken, als je lef hebt.

 

Rust en eenvoud

 

Ik geloof niet in een vaste route die de rust en eenvoud terugbrengt in je bedrijf en je leven. Je hoeft niet alles op te geven of totaal anders te gaan leven.

Hoe dan wel? In een vrijblijvende Zoomcall hoor ik graag waar je mee zit en hoe je denkt dat ik je kan helpen.

 

Plan ‘m direct in de agenda nadat je een paar vragen hebt beantwoord. Want we willen beiden geen vrije tijd verspillen als we geen match zijn.

"IK VOELDE HET PLEZIER GROEIEN"

“Ik wilde als ondernemer meer zelf sturen in plaats van me alles laten overkomen. Ik durfde letterlijk de telefoon niet meer op te nemen, ik voelde me zo geleefd. Ik wist wel dat het anders moest, maar een niet reële onzekerheid over m’n omzet hield me tegen om te veranderen.

 

Door de sessies met Frank werd ik me er bewust van wat ik echt belangrijk vond in m’n leven. Hij nodigde me in kleine stapjes uit, om mijn aannames over ondernemen te onderzoeken en anders te doen.

 

Ik zag m’n overbodige werkzaamheden verminderen en ik voelde het plezier groeien. Ik ben nu fysiek meer in balans, vervul mijn idealen succesvol en geniet van het leven met m’n vrouw. En de omzet, is alleen maar gegroeid”

 

Nic-Jan Bruins – Directeur DGI Dak & Gevel Ingenieurs BV

Nog wat leuke weetjes over mij?

The Beatles is mijn favoriete band. Eerst ging het me alleen om hun muziek. Later ontdekte ik ook nog hoe geniaal de wisselwerking was tussen die vier bandleden. 

 

Ze hadden een enorme passie om steeds weer met iets vernieuwends te komen. En ook heel herkenbaar: de sleur na een tijdje, het niet begrepen voelen en de vermoeidheid van roem.

 

In de docu Get Back zie je goed terug dat ze geen zin meer hebben en daarom juist bewust weer helemaal terugkeren naar het gevoel van hun begintijd.

 

Ik kan super enthousiast zijn over de dingen waar ik voor ga, soms tot het obsessieve af. Op mijn 49ste dacht ik bijvoorbeeld dat – na 30 jaar niet sporten –  een marathon rennen wel leuk was. En ik trainde mezelf in 11 maanden naar het rennen van de Rotterdam marathon. Daarna liep ik er nog 7, waarvan eentje op blote voeten.

 

Zo’n 10 jaar geleden ging mijn boiler stuk. Vanaf dat moment douche ik alleen maar koud. Het gebeurde gewoon en het gaf me zoveel energie dat ik er niet meer mee wilde stoppen.

 

Mijn vrouw (Tanja) en ik leven minimalistisch, zo sterk dat we zelfs geen huis meer hebben, alleen nog maar een rugzak. Waar we wonen? We passen op huizen en huisdieren, waar ook ter wereld. Hebben we even geen adres, dan pakken we vakantie.

 

Klinkt dat allemaal een beetje te perfect of te heldhaftig? Nou geloof me, ik leef écht niet als een monnik en ben ook niet roomser dan de paus. Een frietje mét of een 5-pack Snickers, daar draai ik m’n hand niet voor om. En ik kan ook makkelijk een seizoen van GoT bingewatchen.

 

Mijn fijnste karaktereigenschap vind ik wel mijn nieuwsgierigheid. Ik probeer alles uit. Het leven is wat mij betreft één groot experiment.

"LICHT AAN HET EINDE VAN DE TUNNEL"

“Ik kon van een verkeerd geparkeerde auto al helemaal uit m’n dak gaan. Zo liep mijn hoofd over. Met mijn eigen boekhouding liep ik achter en voor mijn lief had ik gewoonweg geen tijd. Zo kon het niet langer. Maar de angst dat ik klanten ging verliezen als ik alles anders zou gaan aanpakken maakte me erg onrustig. 

 

 

Door de gesprekken met Frank zag ik weer licht aan het einde van de tunnel. Ik ging grenzen stellen, duidelijker communiceren en bepalen wat ik nou eigenlijk wilde.

 

Ik kreeg steeds meer overzicht en structuur. M’n hoofd raakte minder vol en ik ging na jaren het golfen weer oppakken. Ik breng veel meer tijd door met m’n vriendin en we hebben weer aandacht voor elkaar.”

 

 

Henk Schute – Schute Registeraccountants